Otizmde Erken Tanı ve Yapılması Gerekenler

Genellikle aileler tarafından çocuk konuşmaya başladığında (3 yaş civarı) fark edilmeye başlansa da aslında otizm spektrum bozukluğunu işaret eden bazı ipuçları daha erken anlaşılabilir.

Örneğin;

  • Çocuk göz temasından kaçınır, sosyal gülümseme gerçekleştirmez,
  • İşaret etmez, işaret edilen yöne bakmaz
  • Yaşıtları gibi iletişim kurmak yerine yalnız kalmayı tercih eder, ilişki kurmak istemez ve insanlardan kaçarsa bir uzmandan destek alınmalıdır. Erken yaşta alınan etkin ve yoğun özel eğitim desteğiyle otizm umut verici bir yolculuğa dönüşebilir.

3 yaşından önce tanının konması ve gerekli eğitimlere başlanması; çocuğun öz bakım becerilerini geliştirmesi, iletişim becerilerinin desteklenmesi ve motor becerilerinin geliştirilmesi için oldukça önem taşır.

Bu uzun ve bolca sabır isteyen yolda ailelere büyük görevler düşüyor. Aileler sürece dahil olmalı çocuğun gelişimini yakından takip etmelidir. Kazandığı uygulama becerilerini çocuğun uyanık olduğu her an özümseyerek kullanmalıdır.

Özetle; otizmli bireyin eğitimi ve topluma kazandırılması konusunda erken tanı ve eğitim çok önemlidir. Ailelerinde bilinçli bir şekilde konuya dahil olması ve konu hakkındaki farkındalığı süreç için olumlu etkiler yaratmaktadır.

Adana Otizm olarak bizler tecrübelerimiz ve uzman kadromuzla tüm sorularınız için buradayız.

Benzer Yazılar
Copyright © 2022. İkies PR
crossmenu